1 Nisan 2012 Pazar

Arapça Terimler-Kavramlar-Istılahlar


Arapça Terimler-Kavramlar-Istılahlar


arapçaDeğerli kardeşlerim Arapça öğrenirken çoğu zaman anlayamadığımız, bize yabancı gelen bazı kelimeler çıkacaktır doğal olarak karşımıza ve biz yeni bir dil öğrendiğimiz için bu terimleri (ıstılahları) bilmek zorundayız. İşte bu noktada sizlere faydalı olacak bazı tanım ve tarifler gerekecek. İşte ben de acizane burada sık sık karşılaşacağınız veya kesin öğrenmeniz gereken bazı terimleri açıklayacağım. Mevla cümlemizin yar ve yardımcısı olsun, hepimizin ilmini ve gayretini artırsın.
  1. Ma'rife (المعرفة): Arapça'da en çok karşılacağınız terimlerden birisi ma'rifedir. Belirtme edatı denilen " ال " almış isimlere ma'rife denir. Kelimeye belirginlik katar. (Detay için bkz.: Ma'rife)
  2. Nekra (النكرة): İsimlere belirsizlik katmayı ifade eder.  Tenvinli cins isimler diye de aklımızda tutabiliriz. Ma'rifenin tam tersi gibi düşünülebilirsiniz.(Detay için bkz.: Nekra)
  3. Sarf (الصرف): Kısaca şekil bilgisi demek olup, arapça kelimelerin aldığı şekilleri ve kalıpları incelemektedir.
  4. Nahiv (النحو): Kelimenin cümle içindeki durumunu ve buna göre i'rabını incelemektedir.
  5. Mâzi Fiil: Geçmiş zamanı ifade eden fiil. (Detay için bkz.: Mâzi-Muzâri Fiiller)
  6. Muzâri Fiil: Geniş ve şimdiki zamanı ifade eden fiil. (Detay için bkz.: Mâzi-Muzâri Fiiller)
  7. Şemsî Harfler (اَلْحُـرُوْفُ الشَّمْسِـيَّةُ): Başına " ال " yani belirtme edatı alıp doğrudan kelimeye şeddelenerek okunan harfler. (Detay için bkz.: Şemsî Harfler)
  8. Kamerî Harfler (اَلْحُـرُوْفُ الْقَمَـرِيَّةُ): Başına " ال " yani belirtme edatı alıp kelimeyi "el" şeklinde okutan harflerdir. Doğrudan kelimeye katılmazlar.(Detay için bkz.: Kamerî Harfler)
  9. Madmûm (المضموم): Dammeli harfe denir. (Detay için bkz.: Harekeler-I)
  10. Meftûh (المفتوح): Fethalı harfe denir. (Detay için bkz.: Harekeler-I)
  11. Meksûr (المكسور): Kesralı harfe denir. (Detay için bkz.: Harekeler-I)

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...