31 Mart 2012 Cumartesi

Arapça Ders Giriş

Giriş

Öncelikle Hafıza tekniği konusunda size olağan üstü bir ip ucu.

Sureler kolaydan zora doğru sıralanır. Bir sayfa alınarak 3′e bölünür. Önce ilk 5 satır, daha sonra diğer satırlar 5′er 5′er ezberlenir ve sonrasında birleştirilerek tekrar yapılır. İkinci sayfaya geçilir ve o sayfanın ezberinde de aynı metot izlenir. 1 ve 2. sayfa tekrar okunur ve bu silsile 10 sayfa boyunca devam ettirilir. Ezber 3 kişiye dinlettirilir. Hata yok ise ikinci 10 sayfaya geçilir. Aynı sistemle ikinci 10 sayfa da ezberlendikten sonra ilk 10 sayfayla birleştirilerek okunur, 4 kişiye dinlettirilir ve bir cüz tamamlanır.

Arapça sıradan bir dil değil malumunuz o yüce Kitabımızın ana dilidir. Bu nedenle arapça öğrenimine karşı eğilim oldukça fazla. Böyle olunca arapçayı bir hevesle öğrenmeye kalkışanlar olduğu gibi ciddi ciddi bu dili öğrenip dinini daha iyi anlamaya çalışanlar da çoğalıyor. Türkiye'de bu dili öğretim işi medreseler ve üniversitelerde yürütülmekte malumunuz. Ancak artık yadsınamaz bir gerçek olan internet de bu öğrenimde oldukça pratik ve hızlı bilgiler sunmakta. İşte ben de bilgim dahilinde bu yolu kullanarak kardeşlerimize faydalı olması ümidiyle bu yolu tercih edip zamandan yana sıkıntısı olanlara veya durumu müsait olmayanlara yardımcı olmak istiyorum. Mevla niyetimizi halis, çalışmalarımızı faydalı kılsın inşaallah.

Arapça öğrenmek isteyenler ilk başta şunu iyi bilmek zorundadır. Dil öğrenimi esnasında ne kadar fazla kelime ve kalıpları ezberler, kelime dönüşümleri arasındaki bağı iyi kavrarsak o kadar hızlı öğreniriz arapçayı. Ayrıca bol bol tekrar, ara vermeden çalışma da olmasa olmazlardan.
Arapça öğrenmek, Kur'an öğrenmek ile karıştırılmamalı. İlk esnada bu yanılgıya düşenler olabiliyor. Kur'an öğretiminde harfler geniş manasıyla tanıtılıp, okunuşları, yazılışları, seslendirilmeleri anlatılırken, Arapça öğretiminde bunlar yoktur. Hatta arapça bunun üstüne bina edilir. Yani arapça öğrenilirken genelde bu alt yapının olduğu bilinerek temel kelimeler, günlük ifadeler, zamirler, zamanlar ilk konu olarak karşımıza çıkar. Alt yapısı olmayan bir kişi dolayısıyla ne okuyabilir bunları ne de anlayabilir. Bu yüzden farka özellikle dikkat edelim, yeni başlayacakların ilk başta bu alt yapıya sahip olmaları gerekmektedir.

Arapça genel olarak "sarf" ve "nahiv" olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Şimdi bunların manalarına sonra da arapçanın temeli olan harflerin tanıtılmasına geçelim.

Sarf: Kısaca şekil bilgisi demek olup, arapça kelimelerin aldığı şekilleri ve kalıpları incelemektedir.
Nahiv: Bu da kelimenin cümle içindeki durumunu ve buna göre i'rabını incelemektedir.


Şimdi de arapça kelimeleri oluşturan ve yazıp-okumamızı kolaylaştıran harfleri inceleyelim. Yukarıda da ifade ettiğim gibi burası aslında Kur'an öğretiminin ilk konusu ancak giriş olması ve bazı özel sesler olması hasebiyle bunu buraya ekledim. Bazı harflerin Türkçe'de olmamasından dolayı onlar için özel ifadeler eklenmiştir. Tüm dersler burdaki harfler üzerine kuruludur, dikkatlice bakalım ve güzelce öğrenelim inşaallah. Buradaki incelik ve kalınlık özelliğine çok takılmayalım, çünkü istisnalar ile beraber bazen farklılıklar yaşanmaktadır.

ء-ا = elif-hemze ince harftir. ( e, i, ü seslerini vermektedir.)
ب = ba ince harftir. (be, bi, bü)
ت = te ince harftir. (te, ti, tü)
ث = the (se) peltek-ince harftir. (the, thi, thü)
ج = cim ince harftir. (ce, ci, cü)
ح = hâ kalın harftir. (ha, hı, hu)
خ = khı (hı) Türkçe'de olmayan bir harftir. (kha, khi, khu)
د = dal ince harftir. (de, di, dü)
ذ = szel (zel) peltek harftir. (sze, szi, szu)
ر = rı kalın harftir. (ra, rı, ru)
ز = ze keskin ve ince bir harftir. (ze, zi, zü)
س = sin ince harftir. (se, si, sü)
ش = şın ince harftir. (şe, şi, şü)
ص = sad kalın harftir. (sa, sı, su)
ض = dad kalın harftir. (da, dı, du)
ط = tı kalın harftir. (ta, tı, tu)
ظ = zı peltek ve kalın bir harftir. (za, zı, zu)
ع = ayn kalın harftir. (a, ı , u)
غ = ğayn kalın harftir. (ğa, ğı, ğu)
ف = fe ince harftir. (fe, fi, fü)
ق = qaf (gaf) kalın harftir. (qa, qı, qu)
ك = kef ince harftir. (ke, ki, kü)
ل = lam ince harftir. (le, li, lü)
م = mim ince harftir. (me, mi, mü)
ن = nun ince harftir. (ne, ni, nü)
و = vav ince harftir. (ve, vi, vü)
ه = he çok ince-yumuşak harftir. (he, hi, hü)
لا = lamelif lam ile elif harfinin birleşmiş halidir ve kalındır. (la)
ى = ye ince harftir. (ye, yi, yü)

Arapçanın önemi

Arapça Ders Ana Sayfa

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...