31 Mart 2012 Cumartesi


Arapça Dersleri-07: (Marife-Nekra)


Değerli kardeşlerim, Arapça'da isimler ma'rife/belirli (المعرفة) ve nekra/belirsiz (النكرة) olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki kavramı doğru anlarsak birçok şeyi halletmiş oluruz.
Ma'rife, kelimeye belirginlik katar, nekra ise bunun tam tersidir. Kelimenin belirsiz olduğunu ifade eder. Ayrıca ma'riflerin sonunda asla "tenvin" olmaz buna, nekra ise her zaman "tenvin" ile bitmek zorundadır. (İstisnalar her zaman ki gibi çıkar, şimdilik aradaki farkı görmek için böyle bilelim) Bu hususa çok dikkat etmek gerekiyor.
İngilizce bilenler ma'rifeyi ingilizcedeki "the" gibi düşünebilirler. Şimdi aradaki farkı görmek için örneklere bakalım:
Ma'rifeye Örnek: الكِتاَبُ = el-kitâbu (Bir kitap) Gördüğünüz gibi kırmızı olarak işaretlediğim "belirginlik takısı" ile kelime belirginlik kazandı. Burada el-kitabun gibi tenvinli bir okuyuş yapmadık ve kitap belirli bir kitabı ifade ediyor yani herhangi bir kitap değil. Mesela "şu kitabı ver" dediğimizde hangi kitabı istediğimiz bellidir. Ancak "herhangi bir kitap ver" deseydik bir belirginlik olmazdı. İşte bu belirgin isimlere "ma'rife" deniliyor.
Nekraya Örnek: كِتاَبٌ = kitâbun (Herhangi bir kitap) Gördüğünüz gibi burdada kırmızı ile işaretlediğim "tenvin" ile kelimenin nekra olduğunu anlıyoruz. Bu şekilde kelime belirsizlik kazandı
***NOT: Marife olan kelimeler sadece " ال " takısı ile oluşmaz şu durumlarda da isimler "ma'rife" olurlar.
- Özel isimler: Özel isimler ve bazı yabancı kelimeler doğrudan ma'rife sayılır. İlla"belirginlik takısı" almaya gerek kalmaz.
Örnekler: مُحَمَّدٌ = Muhammedun (Muhammed) Bakınız özel isim olduğu için sonunda tenvin olmasına karşın ma'rife bir isim sayıyoruz bu kelimeyi. عَائِشَةٌ = Aişetun (Ayşe) Burada da aynı durum söz konusudur.
- İsim Tamlaması yoluyla oluşanlar: Bu konu ilerde gelecek bazı isimler de isim tamlamasında görev alarak ma'rife olurlar.
- Mebnî kelimeler
- Şiirlerde vezin gereği bazı kelimeler 

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...