16 Ocak 2012 Pazartesi

Unutkanlık ve çaresi

“...Unuttuğun zaman Allah’ı an...” (18/Kehf, 24)
Günah işlemek (İsyanı [günahı] çok olanın, nisyanı [unutması] çok olur) buyuruluyor Sabah namazı vakti uyumak, dünya için çok üzüntü, dünya ile çok meşgul olmak, tuzlu et yemek, çok sıcak yiyip içmek, çok şaka yapmak, mezarlıkta gülmek, mezar taşlarını okumak, tuvalette abdest almak, çok cünüp durmak, ellerini elbisesine silmek, camiye sol ayakla girmek, avret yerine bakmak, çok aç durmak, hep tok durmak, işlerin dağınık olması, kötü kokulu şeyler yemek, uyuşturucu kullanmak, ekşi elma yemek

Zihni açan ve unutkanlığı gideren şeyler:
Kereviz, kuru üzüm, çörek otu yemek, koyun sütü içmek, başı, gül yağı ile yağlamak, badem yemek, misk ve karanfil kullanmak, kimyon unu koklamak, öd buharını teneffüs etmek, bal yemek
Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Hacamat, aklı artırır, hafızayı kuvvetlendirir) [Hakim]
(Hafızayı kuvvetlendirmek için bal yiyin!) [MNasihat]
(Kabak dimağı besler, aklı artırır) [Deylemi, İMünavi]

Unutmamak için günah işlememek gerekir Daima Allahü teâlâyı anmalı, Peygamber efendimiz aleyhisselama salevat-ı şerife getirmelidirHadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Söyleyeceği şeyi unutan, hatırlamak için bana salât-ü selam getirsin!) [İbni Sünni]

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...